![]() |
![]() |
![]() |
El Projecte GESCEM: Una eina d’administració digital per a la gestió dels cementiris municipals impulsada des de les administracions locals.
2006
Un conjunt d’ajuntaments de la comarca del Bages van exposar la necessitat d’informatitzar la gestió dels cementiris a través d’un sistema que complís un seguit de requeriments d’ús i tecnològics que donés resposta a les seves necessitats i, alhora, no suposés un cost excessiu.
El Consell Comarcal va dissenyar el projecte Gescem (Sistema de Gestió de Cementiris Municipals) i el va presentar a la convocatòria de subvencions de l’any 2006 del Consorci d’Administració Oberta de Catalunya.
El Consorci AOC ho va resoldre favorablement, amb la consideració de projecte innovador de benefici col·lectiu, fet que comportava també que se’n pogués beneficiar qualsevol ajuntament de Catalunya,d’acord en el previst a l'article 157 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, pel qual les administracions públiques posaran a disposició de qualsevol que ho sol·liciti les aplicacions, desenvolupades pels seus serveis o que hagin estat objecte de contractació i dels drets de propietat intel·lectual dels quals siguin titulars.
2007
Es desenvolupa la versió 1.0 i s’implementa sobre una base tecnològica que permet als ajuntaments disposar d’una plataforma eficient, permanentment actualitzada i a baix cost per a la gestió dels seus cementiris municipals, i la substitució dels antics llibres de registre en paper per un sistema digital que sigui compatible i es pugui integrar en l’entorn d’administració electrònica de l’ens.
S’hi adhereixen 27 municipis del Bages i 2 d’Osona.
2009
El Consorci AOC concedeix una segona subvenció per incloure noves funcionalitats i la integració amb sistemes de validació electrònica per permetre l’accés al ciutadà a través de certificat digital.
Es desenvolupa la versió 2.0.
2015
La Diputació de Barcelona signa un conveni de col·laboració amb el Consell Comarcal per fer ús del Gescem com a eina de suport en el recurs d’Inventari de Cementiris Municipals que ofereix a municipis de fins a 5.000 habitants de la província de Barcelona.
2016
Es desenvolupa la versió 3.0, amb un redisseny tecnològic i la incorporació d’eines per facilitar l’inventari dels cementiris i el seguiment d’informació incompleta (disfuncions). També permet identificar elements d’interès patrimonial.
2018
La Diputació de Girona signa un conveni de col·laboració amb el Consell Comarcal per oferir el Gescem als municipis de la seva província.
Més de 50 municipis en fan ús.
2021
Evolució a la versió 3.1.
S’incorpora el primer municipi de la província de Lleida.
Més de 100 municipis en fan ús.
2022
Evolució a la versió 3.2.
2023
Evolució a la versió 3.3.
2024
S’incorpora el primer municipi de més de 20.000 habitants.
S’està desenvolupant la versió 4.0, amb més funcionalitats i la possibilitat d’integració amb gestors d’expedients (previsió: 1r trimestre del 2025).
El Consell Comarcal garanteix la qualitat i continuïtat del projecte destinant recursos a:
La viabilitat del projecte (sostenibilitat i continuïtat) es basa en l’aportació econòmica i de propostes de millora dels ens locals que en fan ús.